Waarom een Desert Beagle noodzakelijk is

Riders for Health

Riders for Health

“We hebben de meest wonderbaarlijke middelen ontwikkeld om af te rekenen met allerlei ziekten die bij de mens kunnen optreden. Maar geen van die middelen maakt enig verschil als ze niet daar ingezet kunnen worden waar ze nodig zijn”- Nils Daulaire – voormalig CEO en president Global Health Council.

Waarom Dream Reality de Desert Beagle beschikbaar stelt

Miljoenen mensen in Afrika sterven aan eenvoudig te voorkomen of te genezen ziekten omdat gezondheidswerkers niet over betrouwbaar transport beschikken om deze mensen te bereiken. Door zeker te stellen dat gezondheidswerkers de beschikking hebben over voertuigen die nooit kapot gaan (zero-breakdown systeem) zorgt Riders for Health ervoor dat miljoenen mensen in heel Afrika reguliere en betrouwbare gezondheidszorg krijgen, vaak voor het eerst in hun leven.

Het zero-breakdown systeem kan alleen werken als ieder voertuig volgens een strak onderhoudsschema wordt onderhouden en iedere schade en/of defect direct en ter plaatse hersteld kan worden. Eén antwoord op deze probleemstelling is een mobiele werkplaats – de Desert Beagle.

Zinloze verspilling van leven in cijfers

Op dit moment sterven elke dag 30.000 kinderen jonger dan 5 jaar in de ontwikkelingswereld aan voorkombare of behandelbare ziekten waaronder mazelen, diaree en malaria. 30 miljoen kinderen blijven elk jaar verstoken van immunisatieprogramma’s. Elk jaar sterven 250.000 vrouwen in Afrika vanwege complicaties tijdens zwangerschap of geboorte. Toegang tot ervaren hulpverleners zou het aantal sterfgevallen sterk verminderen maar meer dan de helft van de vrouwen in sub-sahara Afrika bevallen alleen of zonder getrainde hulpverlening. Dit is gebaseerd op populatiecijfers die bekend zijn, de realiteit is erger.

De tirannie van afstand

De middelen bestaan om deze zinloze verspilling van leven en lijden tegen te gaan maar de ontwikkeling van nieuwe vaccins, schenking van muskieten netten en condooms heeft geen enkele zin als ze niet op de juiste plaats van bestemming komen.

Riders for Health - to go where nobody goes to help

Riders for Health - to go where nobody goes to help

Miljoenen mensen in Afrika blijven verstoken van gezondheidszorg als gevolg van afstanden, terrein, armoede en gebrek aan transportmiddelen. Eén Afrikaanse gezondheidswerker kan zorgen voor 20.000 mensen, verspreid over vele kilometers ontoegankelijk en gevaarlijk terrein. Er is weinig of geen openbaarvervoer en zelfs de beste wegen zijn niet meer dan karrensporen. Dit vraagt om speciaal, aangepaste, vervoersmiddelen.

Het verlenen van gezondheidszorg te voet of met een ezelskarretje is niet alleen uitputtend, het is een schier onmogelijk taak. En als er al voertuigen beschikbaar zijn, gaan die snel kapot omdat niemand over de kennis of middelen beschikt om ze te onderhouden.

Gebrek aan infrastructuur, vaardigheden en ervaring

Als ontwikkelingsorganisatie plannen maken voor hulpprogramma’s in Afrika onderschat men vaak de kosten van het onderhoud aan voertuigen en andere mechanische hulpmiddelen. Tienduizenden euros worden in (nieuwe) voertuigen gepompt die vervolgens in een omgeving worden geplaatst waar ze niet voor bedoelt zijn en waar bovendien geen ondersteuningsnetwerk bestaat om ze ook te onderhouden.

Er is weinig tot geen kennis van preventief onderhoud en getrainde technici zijn schaars en wijd verspreid. Zonder routinematig onderhoud gaan deze voertuigen kapot en zonder  fatsoenlijke budgettering is het hoogst onwaarschijnlijk dat er geld beschikbaar is om defecte onderdelen te vervangen. Het gevolg is even simpel als desastreus – het hele project faalt en de doelgroep waarvoor die hulpverlening in de eerste plaats, met de beste bedoeling,  is opgezet staat opnieuw met lege handen en blijft geïsoleerd.

(tekst ontleend aan “our work” – riders.org)
Dit bericht is geplaatst in Actueel, Missie, Riders4Health. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>